Je komt in Helmond uiteraard geen ridders, kasteelheren en jonkvrouwen meer tegen op straat, die tijd is geweest. Maar de verhalen uit het verleden blijven razend interessant. Kasteel Helmond heeft zo’n eeuwenoud verhaal. Een verhaal over macht, liefde, oorlog en bedrog. Daar wil je toch meer over weten?
Kasteel Helmond is hét pronkstuk van de stad. Er zijn nog maar weinig steden waar je een middeleeuws kasteel midden in het centrum zult tegenkomen. Gelukkig is het geopend voor publiek en kun je er doorheen dwalen. Bijzonder om te zien hoe ze vroeger leefden. Was het echt zo romantisch om in een kasteel te wonen?
De grootste waterburcht van Nederland
Het kasteel - de grootste waterburcht van Nederland - werd weliswaar gebouwd in 1325, maar het was pas helemaal klaar tegen het einde van de zeventiende eeuw. In plaats van ronde muren werden er rechte hoeken gemetseld. Efficiënt en veilig, want men dacht dat het kasteel zo beter beschermd
was.Daarnaast was het natuurlijk ook een stuk praktischer met inrichten.
Van kasteel naar gemeentehuis en weer terug
In totaal is het kasteel vier keer van eigenaar veranderd. Dat valt nog mee, want het is zevenhonderd jaar bewoond geweest. In 1923 is het kasteel verkocht aan de gemeente Helmond. Voorwaarde was wel dat het kasteel gebruikt moest worden voor zaken van openbaar nut. En zo geschiedde. Na een flinke verbouwing werd het kasteel gebruikt als gemeentehuis. Toen het gebouw te krap werd, verhuisden de gemeenteambtenaren naar een andere plek en werd het kasteel in 1982 onderdeel van Museum Helmond.
Kasteel in brand!
Tegenwoordig kun je er verschillende tentoonstellingen bezoeken en ervaren hoe het was om honderden jaren geleden in een kasteel te wonen. Laat je meeslepen door het bijzondere kasteelverhaal of door de spannende zoldertour ‘Kasteel in brand!’ Aansluitend kun je een wandeling maken door de mooie kasteeltuin. Waar de kans overigens groot is dat je er een bruidspaar tegen het lijf loopt. Het kasteel is namelijk ook erg populair als trouwlocatie.